Bu Blogda Ara

18 Mayıs 2011 Çarşamba

2011'in Kaşifi Bir Türk

National Geographic, 14 genç, öncü ve vizyon sahibi 2011 National Geographic Kaşifini belirledi. Türkiye’den Doçent Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu National Geographic Kaşifi seçildi..

14 Yeni Kaşifin arasında bir astrobiyolog, bir Ortadoğu barış çalışanı ve kültür eğitmeni, bir atık su mühendisi, bir film yapımcısı ve bir bilim girişimcisi de var.

National Geographic’in Yeni Kaşifler Programı, henüz kariyerlerinin başlarında yaptıkları keşiflerle dünyayla ilgili bilgilerimize önemli katkılarda bulunan, eşsiz yeteneklere sahip ve ilham veren maceracı biliminsanlarını bulup onları desteklemekte. Çalışmalarında kullanmaları ve yeni keşifler yapmaları için Yeni Kaşiflerin her biri 10,000 ABD doları ile ödüllendiriliyor. 2004 yılındaki başlangıcından beri bu program Catherine B. Reynolds Vakfı tarafından destekleniyor.

2011 yılının Yeni Kaşifleri ise şöyle: Kültür eğitmeni ve Ortadoğu barış çalışanı Aziz Abu Sarah, çevre bilimci Jennifer Burney, yer bilimci ve astrobiyolog Kevin Hand, paleontolog Jørn Hurum, yaban hayatı araştırmacısı Paula Kahumbu, biyomühendis Kakani Katija, ekolog Sasha Kramer, çevreci Juan Martinez, entomolog Dino Martins, atık su mühendisi Ashley Murray, ornitolog ve doğa koruma ekoloğu Çağan Hakkı Şekercioğlu, yaban hayatı ekoloğu ve film yapımcısı Adrian Seymour, bilim girişimcisi Hayat Sindi ve doğa korumacı Tuy Sereivathana.

National Geographic’in Yeni Kaşifleri, derginin geleneksel araştırma alanları olan antropoloji, arkeoloji, fotoğrafçılık, uzay araştırmaları, yer bilimleri, dağcılık ve kartografi dallarının yanısıra, dünya teknolojileri, müzik ve film yapımcılığına kadar birçok alandan seçilebiliyor.

National Geographic’in Sorumluluk Programları başkan yardımcısı Terry Garcia konuyla ilgili şu açıklamada bulundu, “National Geographic’in temel görevi insanların gezegenimizi koruması için onlara ilham vermektir. Yeni Kaşiflerimiz de bu görevi daha ileriye taşımak için çabalayan seçkin genç liderlerdir. Umut veren kariyerleri nedeniyle biz de onları desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Her biri kendi alanında çığır açan kişilerdir ve yarının Edmund Hillary’lerini (Everest Dağı’na ilk tırmanan ünlü dağcı), Jacques Cousteau’larını (ünlü sualtı kaşifi) ve Dian Fossey’lerini (ünlü dağ gorili araştırmacısı) temsil ediyorlar.”
National Geographic’in 2011 Yeni Kaşifleri arasındaki tek Türk ise, Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi, Kars KuzeyDoğa Derneği Başkanı, kuş bilimci (ornitolog) ve ekolog Doçent Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu. Şekercioğlu, kuşların soylarının tükenmesinin nedenlerini ve sonuçlarını küresel düzeyde araştırıyor ve gelişen dünyada elde ettiği bulguları Kars’ta kurduğu ve yürüttüğü çevre derneği KuzeyDoğa aracılığıyla yerel tabanlı doğa koruma çalışmalarına uyguluyor.

Bilimsel araştırmalarıyla bu yüzyılın sonuna kadar tüm kuş türlerinin %25’inin soylarının tükenebileceğini belirledi. Bunun en önemli sebepleri, doğal alanların yokolması ve küresel ısınmanın giderek artan etkisi. Şekercioğlu, arazi çalışmaları ve literatür taramalarının sonuçlarını tüm gezegende kuş türlerinin hangilerinin tehdit altında olduğunu göstermeye yarayan bir veritabanında topluyor. Buna ek olarak Türkiye ve diğer ülkelerin yöre halklarıyla beraber çalışarak nesli tehlike altında olan kuş türlerini ve onların yaşam alanlarını korumak için öncü projeler yürütüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder