Bu Blogda Ara

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Devlet Çağrı Merkezlerinin Çağrısına Kulak Verdi


Uzun çalışmalardan sonra sektör olarak tanımlanan çağrı merkezleri, yeni teşvikler nedeniyle hızlı büyümeye hazırlanıyor. Sektördeki istihdamın üç yılda yüzde 270 artması bekleniyor.

Eylem AKTAY

Hemen her sektörde tüketiciyle şirketleri buluşturan çağrı merkezlerinin ciddi bir istihdam kaynağı olduğu artık herkesçe kabul ediliyor. 2008'in kasım ayında kurulan Çağrı Merkezleri Derneği de bu yöndeki çalışmalarına hızla devam ediyor. Son olarak kurduğu Gelişim Akademisi'yle gündeme gelen dernek, özellikle sektörün standartlarını belirlemeye yönelik çalışmalar yapıyor. Sektörle ilgili son gelişme ise artık devlet tarafından da yasal olarak tanınıyor olması. Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Pekkan ile bu durumun yaratacağı değişimleri konuştuk.

Kurulduğunuz tarih dikkate alındığında bu kadar sürede devletin çağrı merkezlerini sektör olarak görmesini sağlamak adına ne tür adımlar attınız? Bu hedefe ulaşmak için çok sıkı çalıştık diyebilirim. Yetkili mercilerle yürüttüğümüz görüşmelerde hem sektördeki firmaların gereksinimlerini dile getirdik hem de daha etkili bir sektör oluşturabilmek adına ihtiyaç duyulan konulara dikkat çektik. Dernek olarak ilettiğimiz kanun önerisinin de dikkate alındığını görmek bizler için sevindirici bir gelişme oldu. Daha önce devlet tarafından tanımlanmamış olan sektörümüz için alınan Bakanlar Kurulu kararı ile, diğer sektörlerde olduğu gibi Ulusal Faaliyet ve Ürün Sınıflaması kapsamına dahil edildik.

Sektördeki standartları yükseltmek adına ne tür girişimlerde bulundunuz? Belirli standartların getirilmesine katkı sağlamak en önemli hedeflerimizden. Bu doğrultuda bir belgelendirme projesi hazırladık. Çağrı Merkezleri Derneği olarak yaygınlaştırmaya çalıştığımız ve Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından hazırlanmış bulunan "EN 15838 Müşteri İletişim Merkezleri Hizmet Belgelendirmesi", bu nedenle büyük önem taşıyor. Çağrı merkezi müşterilerinin, çözüm ortaklarının ve çağrı merkezi çalışanlarının memnuniyetini sağlamak ve sürekli kılmak da bu sayede mümkün olacak.

Derneğinizin bünyesinde kurulan Gelişim Akademisi'yle neler gerçekleştirdiniz? ÇMD Gelişim Akademisi'yle nitelikli bir eğitim sunarak sektördeki çalışan kalitesinin en yüksek seviyeye taşınmasını amaçlıyoruz. Bu sayede çağrı merkezi hizmeti veren firmaların performans ve verimliliklerine katkıda bulunulurken, hizmet verilen firmaların müşteri memnuniyetlerinin yukarıya taşınması da hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çağrı merkezi sektörüne yönelik sertifika ve diploma verebilen tek eğitim programı olan ÇMD Gelişim Akademisi bünyesinde, müşteri temsilcisinden takım liderine, süpervizörden müdüre kadar çağrı merkezlerinde görev yapan ya da yapmayı hedefleyen herkese yönelik eğitim veriliyor.

Çağrı merkezlerine getirilen teşvik sistemi nasıl işleyecek? Uygulama kapsamında çağrı merkezleri de vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği gibi teşvik unsurlarından yararlanabilecekler. 31.12.2011 tarihine kadar 4'üncü bölgede (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) başlayan yatırımlar için yatırıma katkı oranı yüzde 55, uygulanacak kurumlar vergisinde yüzde 90 indirim oranı belirlendi. İndirilen kurumlar vergisi tutarı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli vergi uygulamasına devam edilecek.

Bakanlar Kurulu'nun teşvik kararının sektöre ilk elden yansımaları ne olacak? Sektörde yatırım hedefleyen kurumların hem yatırım tutarlarının artmasını sağlayacak, hem de teşvik kapsamına giren illere yönelecek yatırımlarla birlikte bu illerimizin ekonomisine önemli bir değer yaratılacak. Aynı şekilde istihdam anlamında da hareketlenme olacak. Öncelikli olarak bu konuya bölgesel değil tüm Türkiye kapsamında bakmalıyız.

Önümüzdeki beş yıl için etkileri ne olur sizce? Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte sektörün önünün daha da açıldığını görüyor ve bölgeye katkı yapacak etkili yatırımlar gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Önümüzdeki beş yılda 4'üncü bölgeye yönelecek çağrı merkezi yatırımları 100 milyon TL'yi aşacak gibi görünüyor. 4'üncü bölgede bulunan illerde yer alan çağrı merkezlerinde, bugün itibariyle 4 bini aşkın kişi görev yapıyor ve bu rakamın 2015'e kadar yüzde 270 artış göstermesini bekliyoruz.

http://www.isteinsan.com.tr/isteinsan_gazete/artik_onlar_devlet_de_taniyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder