Bu Blogda Ara

24 Mayıs 2011 Salı

Twitter Dünyada Beşinci Oldu


Dünya son dönemde siyaset ve medya alanında bir devrime şahit oluyor. Dünyayı sarsan haberler "Twitter"dan duyuruluyor. Muhalifler tepkilerini Twitter üzerinden organize ettikleri protestolarla gösteriyor. Medyadan sonra yeni 'güç' Twitter.

2006 yılında kurulan ve bugün milyonlarca üyeye sahip olan Twitter, "Şu anda ne yapıyorsun" sorusuna 140 karakterle cevap verilebilen bir sosyal internet uygulaması. Ücretsiz olarak üye olunabilen siteye internet bağlantısı bulunan her yerden cep telefonu, bilgisayar ve sms aracılığıyla ulaşılabiliyor. Pek çok ünlü ismin de üyesi olduğu sitede "tweet" adı verilen kullanıcı iletilerini ve kullanıcıların siteye yükledikleri resimleri herhangi bir kısıtlama olmadan takip etmek mümkün.
 
İLK, TWITTER DUYURUYOR

Baş döndürücü hızla gelişen olayları yakalamakta çekilen güçlük, her bireyin bağımsız birer muhabir olabildiği Twitter aracılığıyla çözülüyor. Dünya Endonezya'nın başkenti Cakarta'da önceki gün gerçekleşen ve 9 kişinin öldüğü bombalı saldırılardan ve Amsterdam yakınlarında düşen THY uçağından ilk olarak Twitter aracılığıyla haberdar oldu. Geçtiğimiz yıl Mumbai'de düzenlenen kanlı terör saldırılarında olay yerindeki Twitter kullanıcıları gelişmeleri dünyaya dakikada yaklaşık bin tweet ile aktardı. G-20 zirvesinde ve Moldova'daki seçimlerin ardından düzenlenen protestolarda twitter yine başroldeydi. Protestocular Twitter üzerinden örgütlendi.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY

Sosyal medyanın ve Twitter'ın rüştünü gerçek anlamda ispatladığı olay ise İran seçimleri oldu. Reformist adaylardan Mir Hüseyin Musavi'nin internet destekli seçim kampanyasında Twitter büyük rol oynadı. Seçimlerin ardından çıkan olaylarda olay yerindeki yabancı gazetecilerden kısıtlamalar sebebiyle sağlıklı bilgi alınamazken, dünya son gelişmeleri Twitter üzerinden takip etti. Muhalifler Twitter üzerinden örgütlendi. Başta CNN ve BBC olmak üzere dünyanın önde gelen medya kuruluşları Twitter iletilerini yayınlarına taşıdı. Bu durum dünyada öylesine yankı uyandırdı ki eski ABD Başkanı George Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Mark Pfefile, İran'da oynadığı rol sebebiyle Twitter'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi gerektiğini belirtti. "140 karakter baskıyı aydınlatmaya yetti" diyen Pfefile, Twitter'ı hem yapımcı hem muhabir olarak niteledi.

En ünlü Twitter'cı Obama

HER fırsatta son teknolojiye verdiği önemi açıkça ortaya koyan ABD Başkanı Barack Obama sıkı bir Twitter kullanıcısı. Seçim sürecinde takipçilerini son gelişmelerden Twitter aracılığıyla haberdar eden Obama, önümüzdeki hafta düzenleyeceği basın toplantısını da ilk kez Twitter'daki hesabından duyurdu. Twitter'daki Beyaz Saray resmi sayfasından ise başta Dışişleri Bakanı Hillary Clinton olmak üzere üst düzey ABD yetkililerinin programlarına ulaşılabiliyor.

YENİ BİR MESLEK: TWITTER UZMANLIĞI

Birçok uluslararası şirket Twitter üzerinden müşterileriyle iletişime geçiyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada Twitter kullanan şirketlerin sayısının hızla yükseldiği tespit edildi. Twitter'ı yeni bir pazarlama aracı olarak gören şirketler, Twitter sorumlusu olarak çalışacak personel almaya başladı. Örneğin Pizza Hut şirketi tanıtımının Twitter üzerinden yapılması için personel aldığını duyurdu.
Sanatta Twitter etkisi
SANAT dünyasındaki pek çok etkinlik dünyaya ilk Twitter'dan duyuruluyor. İnsanlar artık gazetelerdeki eleştirmenlerin yerine Twitter kullanıcılarının yorumlarına önem veriyor. Örneğin 15 Temmuz'da vizyona giren "Harry Potter ve Melez Prens"de olduğu gibi sitede hakkında olumlu yorum yazılan filmler gişe rekoru kırıyor, olumsuz yorum yazılan filmler ise beklediği sayıda izleyiciye ulaşamıyor. Twitter etkisine bir başka örnek ise ilk romanı "Fransız Devrimi" için bir yayınevi bulamadığı için "tweet"ler aracılığıyla parça parça yayınlayan ABD'li yazar Matt Stewart.


Haberin eksik olduğunu düşünüyorsanız "Orjinal Kaynak: Veteknoloji.Com"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder