Bu Blogda Ara

19 Mayıs 2011 Perşembe

Yaşam Kalitesi Sıralaması Yatırımı da Etkiliyor

Yaşam kalitesi düşük illerde yatırımın, üretimin bir sınırı vardır. Maalesef şimdilerde buna dikkat edilmiyor. Şehirler sanayi siteleri, fabrika sayısı ile değerlendiriliyor

Güngör Uras
Türkiye’nin 81 ilinde yaşam kalitesi farklı. 100 puan üzerinden 67 puan ile Ankara birinci, 61 puan ile İstanbul 2’nci, 5.9 puan ile Mardin 80’inci, 5 Puan ile Şırnak 81’inci sırada yer alıyor. Her ülkede, hatta dünya ülkeleri arasında da bu tür sıralamalar yapılıyor. Örneğin A.T. Kearney’in 2010 dünya şehirleri sıralamasına göre İstanbul, dünyanın 65 büyük şehri sıralamasında 41’inci sırada. Üç yıl önce 38’inci sırada iken sıra kaybetti.

Bizde Devlet Planlama Teşkilatı iller için sıralama yaparken yapmaz oldu. Şimdilerde bu işi başında Ali Koç’un bulunduğu Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği yapıyor. Araştırma heyeti “Bloomberg TV’nin de başarılı yöneticisi olan” genç iktisatçılarımızdan Prof. Dr. Kerim Alkin ile Doç. Dr. Melih Bulut ve araştırmacı Ayça Cangel’den oluşuyor.

İller durumunu bilsin
Araştırmada illerin (1) Beşeri sermaye ve yaşam kaliteleri, (2) Markalaşma, beceri ve yenilik güçleri, (3) Ticaret becerileri ve üretim potansiyelleri, (4) Erişilebilirlik özellikleri, 42 farklı değişkene göre değerlendirilerek sıralama yapılıyor. Sonunda iller arası rekabetçilik endeksi ortaya çıkıyor.
Ben bu yazıda sadece beşeri sermaye ve yaşam kalitesi değişkenlerine göre yapılan il sıralamasından söz edeceğim. Bir şehir eğer yaşanabilir değil ise ekonomik büyüme bir noktadan öteye gidemez. Yaşam kalitesi düşük illerde yatırımın, üretimin bir sınırı vardır. Maalesef şimdilerde buna dikkat edilmiyor. Şehirler sanayi sitelerinin büyüklüğü, fabrika sayısı ile değerlendiriliyor.

Hedef insan mutluluğu
Yatırımın, üretimin, istihdamın hedefi insanın mutluluğudur. Mutluluğu sadece para sağlamaz. İnsanlar alın teri ile kazandıkları para ile çağdaş bir çevrede, hayatı başkaları ile paylaşarak, dünya nimetlerinden yararlanarak yaşamak ister. Yaşam şartı düşük illere, yaşam şartı yüksek illerden sermaye, yönetici, kaliteli işgücü gelmez.
Yandaki tabloda 14 değişkene göre illerin yaşam kalitesi sıralaması veriliyor. Bir uyarı: Bu 14 değişken içinde şimdilik illerdeki kütüphane, sinema, tiyatro, konser, sergi ve spor salonu, ailelerin gidebilecekleri içkili ve içkisiz lokanta sayısı gibi değişkenler yok. İleride bunlar da değişkenlere katıldığında daha gerçekçi ve farklı sıralamalar ortaya çıkacaktır.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/yasam-kalitesi-siralamasi-yatirimi-da-etkiliyor/ekonomi/ekonomiyazardetay/10.05.2011/1388207/default.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder